Ekonomia shtëpiake: si të kurseni në menaxhimin e shtëpisë?

Ekonomia shtëpiake: si të kurseni në menaxhimin e shtëpisë?
James Jennings

Praktika e ekonomisë së shtëpisë mund të sjellë shumë përfitime në rutinën tonë, duke na mësuar të kursejmë në shpenzime jo thelbësore dhe të balancojmë shpenzimet në përgjithësi.

Këto teknika ndihmojnë në menaxhimin e shtëpisë dhe planifikimin e projekteve të ardhshme si p.sh. pushime, dalje, rinovime dhe gjëra të tjera që për momentin mund të duken se janë përtej buxhetit tuaj.

Për të zotëruar konceptin e ekonomisë shtëpiake, duhet të kuptojmë se çfarë është, si funksionon dhe cila është rëndësia e tij , për ta zbatuar më pas në jetën tonë të përditshme.

Çfarë është ekonomia shtëpiake?

Ekonomia në shtëpi është një koncept i thjeshtë: është një mënyrë për të organizuar jetën tuaj financiare, menaxhimi i shpenzimeve nga paratë që keni në dispozicion (paga dhe kursimet, për shembull).

Në përgjithësi, ekonomia shtëpiake nuk ka një rregull të vetëm, por përbëhet nga disa praktika që mund të ofrojnë një planifikim më të mirë financiar brenda amvisëria. Disa shembuj janë mbajtja e evidencës së shpenzimeve, zvogëlimi i shpenzimeve më pak të rëndësishme, krijimi i zakonit për të kursyer para për të ardhmen etj.

Me siguri e keni dëgjuar shprehjen popullore “nga kokrra në kokërr pula mbush të korrat “. Dijeni se kjo është rruga e ekonomisë vendase: po kursen pak nga pak, po përdor produkte më efikase dhe për rrjedhojë edhe më ekonomike, duke shkurtuar disa shpenzime aty-këtu dhe duke menduar për qëllime të largëta qëne mund të shohim një ndryshim në bilancin bankar në fund të çdo muaji!

Cila është rëndësia e ekonomisë shtëpiake?

Në teori, ekonomia e shtëpisë është një interesant ideja. Por, në fund të fundit, cila është rëndësia e saj? Me çfarë mund të ndihmojë në të vërtetë?

Mund të duket diçka që kërkon shumë përpjekje, por këto detyra të vogla ndihmojnë për të krijuar zakone më të shëndetshme financiare, duke gjeneruar një edukim financiar më të plotë. Pasi të mësojmë të organizohemi dhe t'i fusim këto praktika në jetën tonë të përditshme, ne krijojmë autonomi për pjesën tjetër të jetës!

Ekonomia e shtëpisë mund të ndikojë në qëllimet tona në afat të shkurtër, afatmesëm dhe afatgjatë, duke e bërë më të lehtë nga blerja nga një pajisje e re në një udhëtim ëndrrash ose arritja e pavarësisë financiare!

Kuiz: a dini si të kurseni para brenda dhe jashtë shtëpisë?

Të gjithëve u pëlqen të kenë para të mjaftueshme për të shpenzuar për diçka që i intereson, apo jo? Dije se mënyra për ta bërë këtë është ekonomia shtëpiake dhe zakonet që ajo propozon!

Këto ide dhe mënyra se si mund të zbatohen në jetën tuaj varen nga rutina juaj, shpenzimet dhe qëllimet tuaja. Kjo është arsyeja pse ne do të përpiqemi t'ju ndihmojmë të shihni zakone të vogla që mund të bëjnë ndryshim kur bëhet fjalë për mbylljen e muajit ose të vitit me një shumë të kursyer dhe gati për t'u përdorur për atë që duam më shumë!

Ekonomia e brendshme në treg

E vërtetë osefalse: të shkosh në supermarket i uritur të ndihmon të japësh përparësi gjërave thelbësore dhe të bën të shpenzosh më pak.

 • E vërtetë! Kështu që unë shkoj direkt tek ajo që dua më shumë!
 • E rreme! Kjo thjesht na bën më pak të fokusuar!

Alternativa e saktë: E gabuar! Shkuarja në supermarket i uritur vetëm ju bën më të gatshëm për të blerë gjëra që mund të mos jenë prioritet. Kështu që zgjidhni të shkoni me stomakun plot. Do të shpenzoni më pak!

E vërtetë apo e rreme: duhet të shmangim blerjet me nxitim.

 • E vërtetë! Marrja e lehtë i ndihmon njerëzit të mendojnë!
 • E rreme! Sa më pak kohë në treg, aq më pak shpenzojmë!

Alternativa e saktë: E vërtetë! Nëse blini me qetësi, keni më shumë kohë për të krahasuar çmimet dhe për të kërkuar promocione që mund t'ju ndihmojnë me faturën tuaj përfundimtare.

Këshilla të tjera janë: blini vetëm atë që ju nevojitet, bëni një listë blerjesh përpara se të dilni nga shtëpia dhe ndani blerja e muajit në udhëtime më të vogla në supermarket sipas kërkesës së shtëpisë tuaj. Mund të shikoni më shumë sugjerime për këtë temë këtu!

E vërtetë ose e gabuar: Produktet e koncentruara janë më të shtrenjta.

 • E vërtetë! Prandaj duhet t'i shmangni, për të ulur shpenzimet.
 • E rreme! Një produkt cilësor dhe i koncentruar jep edhe më shumë.

Alternativa e saktë: E rreme! Edhe nëse është pak më e shtrenjtë se produktet konvencionale, produktet e koncentruara japin më shumë, përqë janë një opsion më ekonomik. Përveç kësaj, ato janë një opsion ekologjik, pasi përdorin më pak ujë në procesin e prodhimit, konsumojnë më pak plastikë për ambalazhim dhe, duke qenë se zënë më pak hapësirë ​​në trupin e kamionit, reduktojnë edhe konsumin e karburantit në transport.

Shikoni udhëzuesin e plotë për të përfituar sa më shumë nga koncentrati juaj i zbutësit të rrobave

Shiko gjithashtu: Si të bëni një ballë krevati me një jorgan? Kontrolloni hap pas hapi

Ekonomia e brendshme në shtëpi

E vërtetë ose e rreme: pas disa orësh, tashmë duhet t'i hedhim ato mbetje nga drekë.

 • E vërtetë! Dorëzimi më i mirë i porosisë!
 • E rreme! Mund ta ripërdorni ushqimin!

Alternativa e saktë: E rreme! Nëse ruhet siç duhet, ushqimi mund të qëndrojë disa ditë në frigorifer. Në këtë mënyrë, ju mund ta ripërdorni drekën tuaj të së dielës gjatë javës, duke shpenzuar më pak dhe duke shmangur mbeturinat!

E vërtetë ose e rreme: është më mirë të paguani faturat pak nga pak gjatë muajit në mënyrë që këto shpenzime të mos bëhen të gjitha një herë.

 • E vërtetë! Në këtë mënyrë mund t'i përshtatim shpenzimet ashtu siç duken faturat!
 • E rreme! Pagimi i gjithçkaje së bashku na ndihmon të organizohemi!

Alternativa e saktë: E gabuar! Idealja është që të paguani faturat menjëherë, sapo të merrni rrogën. Kjo zvogëlon rrezikun që të harroni një shpenzim thelbësor dhe të duhet të paguani interes më vonë, përveçse ju ndihmon të vizualizoni më mirë paratë e mbetura për shpenzime të tjera.

Për të vazhduar më tej.duke praktikuar ekonominë shtëpiake në shtëpi, mund të përfshini pastrimin e shtëpisë në rutinën tuaj dhe t'i transferoni këto aktivitete vetëm si mjet i fundit. Këto dhe këshilla të tjera mund t'i gjeni këtu!

Ekonomia e shtëpisë në kohë krize

E vërtetë ose e rreme: shkurtimi i shpenzimeve më të vogla dhe jo thelbësore tani mund t'ju ndihmojë në planin afatgjatë.

 • E vërtetë! Kurse tani që të mund t'i përdorësh ato para më vonë!
 • E rreme! Këto shpenzime të vogla nuk bëjnë shumë ndryshim në bilancin përfundimtar!

Alternativa e saktë: E vërtetë! Mund të jetë e bezdisshme të heqësh dorë nga ai abonim në transmetim ose të shkosh të gjesh dikë duke përdorur një aplikacion transporti, por është e rëndësishme të mendosh për atë që është me të vërtetë thelbësore në këtë moment dhe të shkurtosh ato shpenzime që mund të shmangen derisa të mund t'i përballosh ato me qetësi shpirtërore dhe pa peshë në ndërgjegjen tuaj.

E vërtetë ose e rreme: blerja me këste ju lejon të kurseni para, pasi po shpenzoni pak nga pak.

 • E vërtetë! Në këtë mënyrë unë tashmë mund ta blej atë celularin e ëndrrave dhe nuk e ndjej peshën në portofolin tim!
 • E rreme! Kjo të jep vetëm iluzionin e kursimeve!

Alternativa e saktë: E rreme! Idealja është të blejmë gjithçka me para në dorë, kur tashmë i kemi ato para të kursyera. Në këtë mënyrë, ju shpenzoni vetëm atë që mund të shpenzoni në të vërtetë, pa rrezikuar të mos jeni në gjendje të paguani një këst në të ardhmen. Mund të kurseni paratë e nevojshme dhe të blini menjëherëduke përfshirë dhënien e një zbritjeje që bën ndryshim.

Përpjekja për të kursyer para pak nga pak, planifikoni dhe regjistroni shpenzimet tuaja në një fletore ose fletëllogaritëse dhe vendosni përparësitë për shlyerjen e borxheve mund t'ju ndihmojë të kapërceni kohët e vështira koha.koha. Qëllimi i ekonomisë shtëpiake është pikërisht t'ju edukojë financiarisht në mënyrë që këto momente krize të mos jenë të pamundura për t'u kapërcyer! Këtu mund të gjeni këshilla të tjera!

3 këshilla për ekonominë e shtëpisë për t'u mbajtur parasysh

Këshilla e parë: planifikoni përpara! Të menduarit për të ardhmen mund t'ju ndihmojë në të tashmen. Është duke identifikuar qëllimet (pagimi i një borxhi, pavarësia financiare, realizimi i një ëndrre, blerja e diçkaje që dëshironi vërtet) që ne mund të përshtatim rutinën dhe shpenzimet në mënyrë që ato të përshtaten me këto qëllime

Merrni parasysh të ardhurat tuaja (ose të shtëpisë tuaj në tërësi), shpenzimet thelbësore dhe sa mund të kurseni dhe për sa kohë mund të arrihet ky synim.

Këshilla e dytë: mos e privoni veten kaq shumë! Kursimi është i rëndësishëm, por mos harroni të jeni të hapur për disa shpenzime jo thelbësore herë pas here! Kështu që ju e shijoni jetën pa humbur përgjegjësinë.

Këshilla e tretë: kuptoni nevojat tuaja! Bëjeni ekonominë e shtëpisë një proces mësimi, duke rimenduar se çfarë (dhe si) kurseni sipas jetës tuaj të përditshme dhe qëllimeve tuaja. Ky proces evoluon me kalimin e kohës,kështu që shikoni se çfarë funksionon për ju dhe çfarë jo.

Shiko gjithashtu: Zbutës: zbërthimi i dyshimeve kryesore!

Tani që keni parë se si të kurseni para në shtëpi, shikoni përmbajtjen tonë se si të mbani shtëpinë tuaj buxheti në rrugën e duhur .
James Jennings
James Jennings
Jeremy Cruz është një autor, ekspert dhe entuziast i njohur i cili ia ka kushtuar karrierën e tij artit të pastrimit. Me një pasion të pamohueshëm për hapësirat pa njolla, Jeremy është bërë një burim i shkëlqyeshëm për këshilla pastrimi, mësime dhe mashtrime të jetës. Nëpërmjet blogut të tij, ai synon të thjeshtojë procesin e pastrimit dhe të fuqizojë individët që t'i transformojnë shtëpitë e tyre në strehë me gaz. Duke u mbështetur nga përvoja dhe njohuritë e tij të gjera, Jeremy ndan këshilla praktike për pastrimin, organizimin dhe krijimin e rutinave efikase të pastrimit. Ekspertiza e tij shtrihet gjithashtu në zgjidhjet e pastrimit miqësore me mjedisin, duke u ofruar lexuesve alternativa të qëndrueshme që i japin përparësi pastërtisë dhe ruajtjes së mjedisit. Krahas artikujve të tij informues, Jeremy ofron përmbajtje tërheqëse që eksploron rëndësinë e mbajtjes së një mjedisi të pastër dhe ndikimin pozitiv që mund të ketë në mirëqenien e përgjithshme. Nëpërmjet rrëfimit të tij të rrëfyer dhe anekdotave të ngjashme, ai lidhet me lexuesit në një nivel personal, duke e bërë pastrimin një përvojë të këndshme dhe shpërblyese. Me një komunitet në rritje të frymëzuar nga njohuritë e tij, Jeremy Cruz vazhdon të jetë një zë i besuar në botën e pastrimit, transformimit të shtëpive dhe jetës, një postim në blog në të njëjtën kohë.