Energjia diellore për banim: kursime dhe qëndrueshmëri në shtëpi

Energjia diellore për banim: kursime dhe qëndrueshmëri në shtëpi
James Jennings

Energjia diellore e banimit është një alternativë për ata që kërkojnë autonomi në prodhimin e energjisë elektrike dhe ulje të shpenzimeve me faturën e dritës.

Që nga Rezoluta Normative Nr. 482/2012 ANEEL , Brazilianët lejohen të prodhojnë energjinë e tyre elektrike nga burime të rinovueshme dhe të furnizojnë tepricën në rrjetin lokal të shpërndarjes. Kryesor ndër këto burime, të bollshme në të gjithë vendin, është dielli. 🌞

Shiko gjithashtu: Lavaman kuzhine: si të pastroni dhe organizoni?

Në vitin 2021, me krizën e ujit dhe rrezikun e ndërprerjes së energjisë, interesi dhe kërkimi për energjinë diellore të banesave u dyfishuan, sipas Portal Solar.

Pudera: me energji diellore rezidenciale, faturat që më parë kalonin 300 dollarë në muaj mund të reduktohen deri në 95%. Dëshironi të kuptoni më shumë rreth temës? Ejani me ne! Në këtë tekst do të shpjegojmë:

 • Çfarë është energjia diellore për banim?
 • Si funksionon energjia diellore e banimit?
 • A ia vlen energjia diellore për banim?
 • Cilat janë përfitimet e energjisë diellore për banim?
 • Si të instaloni energjinë diellore për banim?
 • Si të pastroni panelet diellore të banesave?

H2: O çfarë është energjia diellore e banimit?

Energjia diellore e banimit është energjia që kapet nga panelet fotovoltaike dhe shndërrohet në energji elektrike në rrymën shtëpiake. Ka dy mënyra kryesore për t'u bashkuar: sistemi në rrjet dhe sistemi jashtë rrjetit .

Në energjinë diellore në rrjet ,më e përdorura në zgjidhjet e banimit, energjia e kapur nga panelet diellore lidhet me rrjetin tradicional të energjisë elektrike. Kështu, energjia e tepërt diellore e gjeneruar gjatë ditës transmetohet në rrjetin e shërbimeve, duke gjeneruar kredi për pronarin e paneleve. Këto kredite (të cilat janë të vlefshme për 36 muaj) ju lejojnë të reduktoni konsumin gjatë natës ose në ditët me shi.

Në energjinë diellore jashtë rrjetit , sistemi është plotësisht i pavarur dhe autonom. Në këtë mënyrë, përveç kapjes së energjisë diellore, është e nevojshme që të ketë bateri për të ruajtur këtë energji në mënyrë që të mund të konsumohet gjatë natës ose në ditët me shi.

Shiko gjithashtu: Si të lani pantoflat e bardha dhe të hiqni zverdhjen?

Ky modalitet eliminon faturën e energjisë elektrike, por kërkon një investimi fillestar më i rëndë. Prandaj, përdoret kryesisht në vende më të izoluara, ku ndërmarrjet e energjisë elektrike ende nuk kanë rrjet.

H2: Si funksionon energjia diellore për banim?

A funksionon sistemi i energjisë diellore për banim me solare panele? fotovoltaikë të instaluar në çatinë e shtëpisë – ose në pjesën e lartë të tokës –, përballë anës me incidencën më të madhe të dritës së diellit.

Kur grimcat e dritës së diellit (fotonet) godasin atomet e silikonit të paneli diellor gjeneron një zhvendosje të elektroneve, e cila krijon rrymë elektrike të drejtpërdrejtë. Kjo rrymë kalon në një inverter, të lidhur me pllaka, i cili e shndërron atë në rrymë elektrike alternative dhe e dërgon nëbordi i energjisë i shtëpisë. Më pas kjo energji mund të konsumohet normalisht, me çdo pajisje elektrike.

H2: A ia vlen energjia diellore për banim?

Me rritjen e tarifave të energjisë elektrike dhe lehtësimin e financimit, kërkimi i banesave energjia diellore është më shumë se dyfishuar vitin e fundit.

Pavarësisht se është një investim fillestar relativisht i lartë, vlera e kësteve të financimit mund të jetë shumë afër vlerës së faturës aktuale të energjisë.

Ajo vlerësohet se instalimi i energjisë diellore “shlyhet vetë” në një periudhë prej 3 deri në 10 vjet, në varësi të vlerës së tarifës dhe sasisë së energjisë së prodhuar dhe të konsumuar. Mesatarja, sipas Aneel në 2017, është gjashtë vjet. Me flamurin e kuq në tarifa në vitin 2021, parashikimi është se kthimi do të ndodhë deri në 5 vjet.

Pajisjet dhe tabelat kërkojnë pak mirëmbajtje dhe tentojnë të gjenerojnë energji për 25 deri në 30 vjet, pa mirëmbajtje të madhe . Kështu, mund të konsiderohen më shumë se 20 vjet kursime - duke paguar vetëm tarifën minimale të shpërndarësit në rastin e sistemit on-grid .

E rëndësishme: është e natyrshme që me kalimin e viteve ai humbet pak efikasitetin, por shumica e prodhuesve ofrojnë një garanci 25-vjeçare që prodhon të paktën 80% të energjisë së prodhuar fillimisht.

Lexo gjithashtu: Këshilla se si të kurseni energji në shtëpi

H2: Cilat janë përfitimet e energjisë diellorerezidenciale?

Kursimet në faturën e energjisë elektrike është përfitimi i parë që duhet mbajtur mend, por ka arsye të tjera për instalimin e energjisë diellore për banim:

 1. ulja 90 deri në 95% e tarifës së energjisë elektrike
 2. Burim energjie i pastër dhe i qëndrueshëm
 3. Mirëmbajtje e ulët
 4. Prodhimi i energjisë pa zhurmë ose ndotje
 5. Vlerësimi i pronës
 6. instalim i thjeshtë, i cili mund të të bëhet deri në një ditë
 7. monitorimi i prodhimit dhe konsumit të energjisë elektrike nëpërmjet aplikacioneve

Ndër disavantazhet e sistemit janë: kosto e lartë e investimit fillestar, ndryshim estetik në çati dhe jo. gjenerimi i energjisë gjatë natës ose në ditët me re dhe me shi. Por kjo mund të kompensohet me kreditë në sistemin në rrjet , apo jo?

H2: Si të instaloni energjinë diellore për banim?

Instalimi i energjisë diellore për banim panele Është relativisht e thjeshtë, por duhet të bëhet nga profesionistë të trajnuar. Shikoni 4 hapat:

H3: 1. Kuptimi i konsumit të energjisë elektrike

Kontrolloni faturën tuaj të energjisë për sasinë që konsumoni zakonisht në muaj, e matur në kWh. Për të qenë më të saktë, mesatarja e 12 muajve të fundit.

H3: 2. Simulimi i kostos së instalimit

Me konsumin mesatar dhe kodin postar të banesës, tashmë është e mundur të vlerësohet vlera të instalimit. Disa kompani të paneleve diellore ofrojnë kalkulatorëonline për të vlerësuar sasinë e paneleve diellore të nevojshme dhe çmimin përfundimtar. Duke përdorur kalkulatorin mund të autorizoni ose jo kompaninë që të kontaktojë me ju për më shumë informacion.

H3: 3. Kërkoni dhe punësoni një kompani të vlerësuar mirë

Lexoni komentet e kompanisë në internet dhe nëse është e mundur, bisedoni me klientët. Gjithashtu, kontrolloni periudhën e garancisë së ofruar për secilin nga komponentët.

Kjo kompani duhet të kryejë një vlerësim në vendbanimin tuaj për të kontrolluar incidencën diellore, lartësinë e çatisë dhe llojin e pllakës. Ata do të vendosin shinat në çati për të rregulluar panelet diellore, përveç lidhjes së inverterit dhe instalimeve elektrike me panelin tuaj të përgjithshëm të dritës, duke e lënë gati për përdorim.

H4: 4. Miratimi i instalimit në shpërndarësi i energjisë elektrike

Ky hap kërkohet për sistemin në rrjet. Kjo duhet të bëhet nga një profesionist i regjistruar - zakonisht e njëjta kompani që e instalon ose arkitekti përgjegjës - në kompaninë lokale të energjisë për autorizim dhe rregullimet e nevojshme të orës kundër.

H2: Si për të pastruar panelet diellore të banesave?

Mirëmbajtja e sistemit të energjisë diellore të banimit është shumë e thjeshtë. Thjesht fshijeni atë me një leckë ose një shiringë uji një ose dy herë në vit. Frekuenca ndryshon në varësi të sasisë së shiut dhe ndotjes (ose jashtëqitjeve të shpendëve!) në zonë.

Apastrimi duhet të bëhet gjithashtu nëse sistemi tregon një rënie të sasisë së energjisë së gjeneruar – të cilën e kontrolloni duke monitoruar.

Përveç kësaj, është e nevojshme të kontrolloni që të mos ketë bimë ngjitëse ose pemë që mbrojnë zonën e pjatat. Në këtë rast, krasitja është e nevojshme.

Disa komponentë të inverterit diellor mund të kërkojnë gjithashtu mirëmbajtje ose zëvendësim pas 5 ose 10 vjetësh. Pyetni prodhuesin për periudhën e garancisë për secilin komponent. Në përgjithësi, ky shkëmbim përfaqëson më pak se 1% të kostos totale të sistemit.

CTA: Investimi në energjinë diellore për banesa është një nga mënyra për ta bërë shtëpinë tuaj më të qëndrueshme. Shikoni më shumë këshilla për ta bërë shtëpinë tuaj të qëndrueshme duke klikuar këtu
James Jennings
James Jennings
Jeremy Cruz është një autor, ekspert dhe entuziast i njohur i cili ia ka kushtuar karrierën e tij artit të pastrimit. Me një pasion të pamohueshëm për hapësirat pa njolla, Jeremy është bërë një burim i shkëlqyeshëm për këshilla pastrimi, mësime dhe mashtrime të jetës. Nëpërmjet blogut të tij, ai synon të thjeshtojë procesin e pastrimit dhe të fuqizojë individët që t'i transformojnë shtëpitë e tyre në strehë me gaz. Duke u mbështetur nga përvoja dhe njohuritë e tij të gjera, Jeremy ndan këshilla praktike për pastrimin, organizimin dhe krijimin e rutinave efikase të pastrimit. Ekspertiza e tij shtrihet gjithashtu në zgjidhjet e pastrimit miqësore me mjedisin, duke u ofruar lexuesve alternativa të qëndrueshme që i japin përparësi pastërtisë dhe ruajtjes së mjedisit. Krahas artikujve të tij informues, Jeremy ofron përmbajtje tërheqëse që eksploron rëndësinë e mbajtjes së një mjedisi të pastër dhe ndikimin pozitiv që mund të ketë në mirëqenien e përgjithshme. Nëpërmjet rrëfimit të tij të rrëfyer dhe anekdotave të ngjashme, ai lidhet me lexuesit në një nivel personal, duke e bërë pastrimin një përvojë të këndshme dhe shpërblyese. Me një komunitet në rritje të frymëzuar nga njohuritë e tij, Jeremy Cruz vazhdon të jetë një zë i besuar në botën e pastrimit, transformimit të shtëpive dhe jetës, një postim në blog në të njëjtën kohë.