Si të shpëtojmë nga pëllumbat? Zbulojeni në 4 teknika

Si të shpëtojmë nga pëllumbat? Zbulojeni në 4 teknika
James Jennings

A dini si të shpëtoni nga pëllumbat? Pëllumbat janë një pjesë integrale e jetës së qytetit. Kushdo që jeton ose ka jetuar në një qendër urbane është mësuar me praninë e këtij zogu. Pavarësisht se janë pjesë e imagjinatës së kulturave të ndryshme si simbol i paqes, fesë apo si lajmëtar, ato mund të ndikojnë drejtpërdrejt në cilësinë e jetës sonë.

Pëllumbat janë përgjegjës për transmetimin e sëmundjeve të ndryshme, kryesisht për shkak të thithjes. e jashtëqitjes suaj thahet. Për të mos rënë në kontakt me këtë rrezik, ka disa mënyra për t'i mbajtur pëllumbat larg shtëpisë tuaj!

Për çfarë shërbejnë pëllumbat?

Në kushte natyrore, pëllumbat ata janë një nga ata që janë përgjegjës për kontrollin e insekteve, ushqyerjen me to, si dhe për shpërndarjen e farave të frutave.

Megjithatë, kur ata jetojnë në qytet, furnizimi me ushqim është shumë më i madh, për shkak të gjithçkaje që hidhet në plehra nga njerëzit. Përveç kësaj, në qytete, popullsia e skifterëve (grabitqari kryesor i pëllumbave) nuk është mjaftueshëm i madh për të mbajtur kontrollin e popullsisë mbi këtë specie.

E gjithë kjo, e lidhur me rreziqet që ata paraqesin për shëndetin, i klasifikon pëllumbat si një dëmtues urban, i ngjashëm me minjtë dhe buburrecat.

Çfarë sëmundjesh bartin pëllumbat?

Pëllumbat transmetojnë disa sëmundje që mund të shkaktojnë probleme serioze shëndetësore. Këto sëmundje shpesh transmetohen nënga feçet e thata të këtyre kafshëve, të cilat mund të shpërndahen në ajër, duke u thithur nga njeriu.

Ndër sëmundjet mund të veçojmë:

  • Salmoneloza: është sëmundje e shkaktuar. nga bakteret. Ndotja ndodh kryesisht nëpërmjet gëlltitjes së ushqimit të infektuar me feçe të kafshëve
  • Kriptokokoza: shkaktohet nga një kërpudhat që mund të gjendet në tokë, pemë, fruta të thata dhe gjithashtu në feçet e kafshëve
  • Hiptoplazmoza: është gjithashtu një sëmundje e shkaktuar nga kërpudhat që riprodhohen në feçet e kafshëve, si zogjtë dhe lakuriqët e natës. Transmetimi i saj bëhet nëpërmjet thithjes së sporeve
  • Ornitoza: shkaktohet nga një bakter dhe transmetimi i saj bëhet nëpërmjet zogjve të infektuar ose jashtëqitjeve të tyre.

Si të përfundojmë me pëllumbat : produkte dhe materiale të përshtatshme

Ka disa mënyra për të mbajtur larg pëllumbat. Pra, ne sollëm disa materiale lehtësisht të arritshme. Të cilat mund t'i keni tashmë në shtëpi ose mund t'i gjeni në shtëpi dhe në dyqanet e furnizimeve të godinave.

  • Spicula
  • Fije najloni
  • Teli
  • Mothballs

Si të shpëtojmë nga pëllumbat: hap pas hapi

Me informacionin se pëllumbat janë një murtajë dhe na transmetojnë disa sëmundje, çfarë mund të bëjmë për të shmangur ky rrezik? Vriti ata? Jo! Ndalohet me ligj vrasja ose keqtrajtimi i çdo kafshe të egër, shtëpiake, të zbutur ose ekzotike, me dënime deri në 5 vjet burg, përveçmirë.

Pra, nuk ka asnjë mënyrë për të hequr qafe pëllumbat? Ka disa mënyra se si mund t'i mbani pëllumbat larg shtëpisë ose objektit tuaj, duke përfshirë barrierat fizike dhe madje edhe ndijore!

Këshillat e mëposhtme mund të zbatohen në zonat ku pëllumbat priren të zbresin, si p.sh.: oborri i shtëpisë, dritarja, shtëpia mur, në godinë, ndër të tjera.

Pengesat fizike

Pengesat fizike janë një mënyrë për t'ua vështirësuar pëllumbave uljen, uljen ose ndërtimin e foleve. Zakonisht vendosen në çatitë ose muret e shtëpive dhe objekteve.

Si të shpëtojmë nga pëllumbat me spicules

Spikulat janë shufra metalike që përdoren për të parandaluar zbarkimin e zogjve zogj të tillë si pëllumbat. Ato përdoren përgjithësisht mbi çati dhe mure.

Si të shpëtojmë nga pëllumbat me fije teli ose najloni

Instalimi i telave ose fijeve najloni funksionon në një të ngjashme me thumbat. Ato shërbejnë për të ulur sipërfaqen e rehatshme për zogjtë. Rrjedhimisht shmangia e uljes së tyre.

Si të shpëtojmë nga pëllumbat duke ndryshuar këndin e sipërfaqeve

A mund të identifikoni vendet që pëllumbat zgjedhin të zbresin? Në përgjithësi, ata zgjedhin vende që janë të rehatshme dhe kanë një sipërfaqe të mirë mbështetëse. Për të shmangur këtë, ndryshimi i këndit të kësaj sipërfaqeje në 60º mund të jetë një zgjidhje e mirë.

Barrieratshqisore

Këto janë barriera që përdoren për të krijuar siklet te zogjtë. Në treg ka opsione për repelentë për pëllumbat, por ka edhe zgjidhje të bëra vetë për këtë, si p.sh., molle.

Pëllumbat kanë një erë që shkakton shqetësim te kafshët. Rekomandohet përhapja e majave në vendet ku zakonisht qëndrojnë: në oborrin e shtëpisë, në çati etj.

5 këshilla për të shmangur pëllumbat në shtëpinë tuaj!

Edhe pse është shumë Është e rëndësishme të dini se si t'i mbani pëllumbat larg shtëpisë tuaj, njohja e strategjive për të mos i tërhequr ata është po aq e rëndësishme! Prandaj, kushtojini vëmendje këshillave të mëposhtme:

1. Mos i ushqeni pëllumbat

Shiko gjithashtu: Si të pastroni dërrasën e mishit? Kontrollojeni hap pas hapi

2. Mos e lini ushqimin e kafshëve tuaja në vende që mund të tërheqin pëllumbat. Jepini përparësi zonave të mbuluara

3. Instaloni rrjeta kundër pëllumbave në dritaret tuaja

4. Jepini përparësi ndërtimit të sipërfaqeve të pjerrëta

5. Blloko vendet ku mund të zbresin ose krijojnë fole

Shiko gjithashtu: Si të bëni një ballë krevati me një jorgan? Kontrolloni hap pas hapi

A ishin të dobishme për ty këto këshilla? Dhe lakuriqët e natës, a dini si të shpëtoni prej tyre? Ne shpjegojmë këtu!
James Jennings
James Jennings
Jeremy Cruz është një autor, ekspert dhe entuziast i njohur i cili ia ka kushtuar karrierën e tij artit të pastrimit. Me një pasion të pamohueshëm për hapësirat pa njolla, Jeremy është bërë një burim i shkëlqyeshëm për këshilla pastrimi, mësime dhe mashtrime të jetës. Nëpërmjet blogut të tij, ai synon të thjeshtojë procesin e pastrimit dhe të fuqizojë individët që t'i transformojnë shtëpitë e tyre në strehë me gaz. Duke u mbështetur nga përvoja dhe njohuritë e tij të gjera, Jeremy ndan këshilla praktike për pastrimin, organizimin dhe krijimin e rutinave efikase të pastrimit. Ekspertiza e tij shtrihet gjithashtu në zgjidhjet e pastrimit miqësore me mjedisin, duke u ofruar lexuesve alternativa të qëndrueshme që i japin përparësi pastërtisë dhe ruajtjes së mjedisit. Krahas artikujve të tij informues, Jeremy ofron përmbajtje tërheqëse që eksploron rëndësinë e mbajtjes së një mjedisi të pastër dhe ndikimin pozitiv që mund të ketë në mirëqenien e përgjithshme. Nëpërmjet rrëfimit të tij të rrëfyer dhe anekdotave të ngjashme, ai lidhet me lexuesit në një nivel personal, duke e bërë pastrimin një përvojë të këndshme dhe shpërblyese. Me një komunitet në rritje të frymëzuar nga njohuritë e tij, Jeremy Cruz vazhdon të jetë një zë i besuar në botën e pastrimit, transformimit të shtëpive dhe jetës, një postim në blog në të njëjtën kohë.