4 mënyra efikase për të qëndruar në krye të buxhetit të shtëpisë tuaj

4 mënyra efikase për të qëndruar në krye të buxhetit të shtëpisë tuaj
James Jennings

Buxheti i familjes është kontrolli i të gjitha parave që hyjnë dhe dalin nga një familje. Është e rëndësishme për mirëqenien financiare të të gjithë familjes, për të shmangur borxhet dhe që e ardhmja të planifikohet me qetësi.

Dmth, pavarësisht nëse jetoni vetëm apo jo, është e rëndësishme që ju dini si të buxhetoni dhe si ta mbani atë të përditësuar.

Paratë janë shumë të pranishme në rutinën tonë dhe ata që nuk e planifikojnë mund të kenë probleme serioze financiare.

Në këtë artikull do të mësoni se si të bëni një buxhet familjar, cilat janë mjetet më të mira për këtë dhe madje do të gjeni disa këshilla për të kontrolluar paratë në shtëpi.

Lexojeni mirë!

Si të bëni një buxhet familjar?

Sekreti i një buxheti të mirë të brendshëm është qëndrueshmëria. Nëse ruani zakonin e shënimit të shpenzimeve dhe analizimit të tyre, do të keni gjithnjë e më shumë efikasitet në planifikimin financiar dhe kursim parash.

Në fillim mund të duket si një detyrë e mërzitshme dhe e ndërlikuar, por me kalimin e kohës , ju e kuptoni. Procesi mund të bëhet i kënaqshëm, në fund të fundit, është për të mirën tuaj dhe të familjes suaj.

Le të shkojmë hap pas hapi.

Buxheti i brendshëm hap pas hapi

Hapi 1 – Së pari, ju do të shkruani hyrjet në para, domethënë faturat. Shkruani të gjitha burimet e të ardhurave në familje.

Hapi 2 – Së dyti, shkruani rezultatet. Shkruani gjithçka që ju vjen në mendje, çdoshpenzimet që e dini se ekzistojnë. Më pas ndajini ato në tri kategori:

  • Shpenzimet fikse: janë shpenzime që kanë të njëjtën vlerë çdo muaj. Të tilla si qiraja, interneti, anëtarësimi në palestër dhe rezerva juaj e urgjencës.
  • Shpenzimet e ndryshueshme: janë kostot që bëni çdo muaj, por shumat ndryshojnë, si ushqimi, benzina, uji dhe energjia elektrike faturat, medikamentet dhe shpenzimet e kohës së lirë.
  • Shpenzimet sezonale: janë paratë që ndahen për shpenzimet që nuk ndodhin çdo muaj, si taksat e IPTU dhe IPVA dhe blerja e mjeteve shkollore për fëmijët.

Mos harroni të shkruani absolutisht gjithçka. Mos anashkaloni një shpenzim vetëm sepse është i vogël.

Hapi 3 – Është koha për të analizuar financat tuaja. Prandaj, ndani gjithçka vetëm në dy kategori: shpenzime thelbësore dhe të tepërta. Në këtë analizë, do të filloni të vini re se ku mund të kurseni.

Hapi 4 – Zbato rregullin 50-30-20 në buxhetin e familjes. Ja se si funksionon: ndani 50% të buxhetit të familjes për shpenzimet që i keni shënuar si thelbësore.

30% të tjera shkojnë në fondin tuaj të urgjencës. Ndodhin ngjarje të paparashikuara dhe më besoni, gjithçka është më pak e ndërlikuar kur tashmë keni disa para të kursyera.

Dhe 20% tjetër? Shpenzoni si të doni! Shpërblimet janë pjesë e punës, apo jo? Këtu përfshihen shpenzimet që i keni shënuar si të tepërta, si p.sh. shpenzimet e argëtimit,për shembull.

Teorikisht, gjithçka është në rregull! Tani është koha për të shkuar te pjesa praktike dhe të filloni të kontrolloni realisht buxhetin e familjes.

4 mjete për të bërë një buxhet familjar

Nuk është e dobishme të dini se si të bëni një buxhet familjar nëse nuk Nuk keni mjetet e duhura për të.

Megjithatë, kjo detyrë duhet të jetë e thjeshtë dhe funksionale për ju. Prandaj, zgjidhni mënyrën që i përshtatet më së miri stilit tuaj.

Buxheti i shtëpisë në fletore

A jeni tipi i personit që mendoni më mirë me letër dhe stilolaps në dorë? E shkëlqyeshme! Zgjidhni një fletore që është e destinuar vetëm për buxhetin e familjes. Nuk ka asnjë shënim në faqet e fundit të fletores së përdorur për studime, hë!?

Pra, shkruani emrin e muajit aktual në krye të fletës dhe shënimet/recetat në një rresht pak më poshtë.

Për të shkruar rezultatet/shpenzimet, krijoni një tabelë me dy kolona: përshkrimin (për të shkruar emrin e shpenzimit) dhe vlerën. Më pas ndani tabelën horizontalisht sipas shpenzimeve fikse, variabile dhe sezonale.

Në fund të çdo muaji analizoni bilancin, nëse ishte pozitiv apo negativ dhe ku mund të kishit kursyer më shumë.

Buxheti i brendshëm në planifikuesin financiar

A ju pëlqen t'i shkruani të dhënat me dorë, por nuk doni të hyni në mundimin e krijimit të tabelave? Atëherë planifikuesi financiar është i përsosur për ju.

Ka disa shabllone në internet, duke përfshirë ato falas, për jubëni buxhetin tuaj të familjes.

Disa kanë grafikët që duhet t'i plotësoni dhe të vijnë me pyetje të gatshme, në mënyrë që të analizoni me kujdes shpenzimet tuaja.

Kërkoni një opsion interesant për ju dhe investoni!

Buxheti i brendshëm në fletëllogaritëse

Për ata që janë më të mirë me teknologjinë sesa letra, këshilla është të përdorin fletëllogaritëse financiare.

Gjëja interesante në lidhje me këtë metodë është të jesh në gjendje të krijoni formula të gatshme që mbledhin dhe zbresin shpenzimet, mbledhin grafikët automatikisht, etj., gjë që e bën shumë më të lehtë analizën e buxhetit.

Kjo mënyrë, krijoni një tabelë për çdo muaj, që përmban kolonat e përshkrimit dhe shumës së shpenzuar . Shpërndani shpenzimet fikse, të ndryshueshme dhe sezonale midis linjave dhe shkruani të gjitha shpenzimet.

Shiko gjithashtu: Si të pastroni dhomën e gjumit

Përveç kësaj, jepni përparësi fletëllogaritjeve të ruajtura në cloud, të cilat mund të aksesohen nga kompjuteri ose celulari.

Aplikacionet e buxhetit të shtëpisë

Aplikacionet e buxhetit të shtëpisë janë thjesht praktike. Shumica e këtyre aplikacioneve ju japin mundësinë të lidhni llogaritë tuaja bankare dhe kartat e kreditit, kështu që shpenzimet tuaja sinkronizohen automatikisht.

Në këto aplikacione, ju gjithashtu mund t'i vendosni të ardhurat dhe shpenzimet tuaja manualisht dhe t'i kategorizoni ato, si p.sh. shpenzimet me transport, ushqim, arsim etj. Disa japin mundësinë e vendosjes së kufijve të shpenzimeve në secilën zonë.

Aplikacionet e buxhetit të shtëpisë shfaqin gjithashtu raporte përju mund të imagjinoni më mirë se ku shkojnë paratë tuaja.

Organizze, Guiabolso dhe Mobills janë disa shembuj të aplikacioneve që mund t'i provoni falas.

5 këshilla për të kontrolluar buxhetin tuaj të shtëpisë

Mirë, tani ju e dini se si ta strukturoni buxhetin tuaj të familjes dhe cilat mjete mund të përdorni për ta menaxhuar atë.

Por, si mund të thuash disa truke më thelbësore për të pasur sukses në planifikimin dhe kontrollin e parave?

1. Vendosni qëllime financiare afatshkurtra dhe afatgjata me data të sakta. Ato shërbejnë për të drejtuar shpenzimet, në fund të fundit, paratë që nuk synohen për një objektiv të qartë shpenzohen lehtësisht.

2. Merrni një bilanc tremujor të të gjitha llogarive. Mund t'i shihni mundësitë e kursimit në buxhet në një mënyrë tjetër sesa në analizën mujore. Është gjithashtu mirë të shihet se sa ka mbetur për të përmbushur çdo synim të vendosur.

3. Përfshijeni sa më shumë familjen në buxhetin e familjes. Sa më shumë që banorët e shtëpisë të jenë të vetëdijshëm për këtë temë, aq më shumë para do të kursejnë. Edukimi financiar për fëmijët është shumë i rëndësishëm, mos harroni këtë.

4. Eksploroni mundësitë për të kursyer. Përfitoni nga frutat e stinës dhe xepa në panair, blini rroba dimërore në shitjet verore, mendoni se çfarë blerjesh mund të bëni në supermarketin me shumicë etj.

5. Praktikoni konsumimin e vetëdijshëm. Ky lloj konsumi ju ndihmon qëkini parasysh jo vetëm sasinë, por edhe cilësinë e shpenzimeve tuaja.

Pas gjithë këtij udhëzuesi, nuk ka se si të gaboni me buxhetin e shtëpisë! Vazhdoni gjithmonë të hulumtoni temën për t'u marrë me faturat me qetësi.

Shiko gjithashtu: Si të pastroni fryerjen e ajrit: hap pas hapi brenda dhe jashtë

Doni më shumë përmbajtje për ekonominë shtëpiake?

Atëherë shikoni edhe tekstin tonë për organizimin financiar!
James Jennings
James Jennings
Jeremy Cruz është një autor, ekspert dhe entuziast i njohur i cili ia ka kushtuar karrierën e tij artit të pastrimit. Me një pasion të pamohueshëm për hapësirat pa njolla, Jeremy është bërë një burim i shkëlqyeshëm për këshilla pastrimi, mësime dhe mashtrime të jetës. Nëpërmjet blogut të tij, ai synon të thjeshtojë procesin e pastrimit dhe të fuqizojë individët që t'i transformojnë shtëpitë e tyre në strehë me gaz. Duke u mbështetur nga përvoja dhe njohuritë e tij të gjera, Jeremy ndan këshilla praktike për pastrimin, organizimin dhe krijimin e rutinave efikase të pastrimit. Ekspertiza e tij shtrihet gjithashtu në zgjidhjet e pastrimit miqësore me mjedisin, duke u ofruar lexuesve alternativa të qëndrueshme që i japin përparësi pastërtisë dhe ruajtjes së mjedisit. Krahas artikujve të tij informues, Jeremy ofron përmbajtje tërheqëse që eksploron rëndësinë e mbajtjes së një mjedisi të pastër dhe ndikimin pozitiv që mund të ketë në mirëqenien e përgjithshme. Nëpërmjet rrëfimit të tij të rrëfyer dhe anekdotave të ngjashme, ai lidhet me lexuesit në një nivel personal, duke e bërë pastrimin një përvojë të këndshme dhe shpërblyese. Me një komunitet në rritje të frymëzuar nga njohuritë e tij, Jeremy Cruz vazhdon të jetë një zë i besuar në botën e pastrimit, transformimit të shtëpive dhe jetës, një postim në blog në të njëjtën kohë.