Si të shpëtojmë nga minjtë në mënyrë të sigurt dhe praktike

Si të shpëtojmë nga minjtë në mënyrë të sigurt dhe praktike
James Jennings

Të mësosh se si të heqësh qafe minjtë është e rëndësishme jo vetëm për të shmangur papastërtitë dhe jashtëqitjet e këtyre brejtësve, por edhe për të mbrojtur shëndetin e familjes.

Në këtë artikull do të gjeni këshilla praktike për të hequr qafe nga këta brejtës, duke treguar materiale, produkte dhe teknika të përshtatshme.

Çfarë i tërheq minjtë në shtëpi?

Pse minjtë kërkojnë shtëpinë tuaj? Arsyeja kryesore është kërkimi i ushqimit. E dini atë koshin e plehrave me ushqimin e mbetur që keni harruar të zbuluar? Për minjtë, kjo është një festë.

Përveç mbeturinave, ushqimi që mbani në dollapë dhe qilar mund t'i tërheqë edhe këta vizitorë të padëshiruar.

Cilat lloje të minjve shfaqen në shtëpinë tuaj?

Në thelb ekzistojnë tre lloje minjsh që pushtojnë shtëpitë dhe apartamentet:

 • Minjtë e zinj: ata priren të bëjnë fole në tavane.
 • Minjtë: më të vegjël, mund të jetojnë në dollapë, kuti, qilar, pajisje dhe të çara në mur ose dysheme.
 • Minjtë: më të mëdhenj, zakonisht nuk jetojnë në shtëpi, por në sistemet e ujërave të zeza. Ata shfaqen në shtëpi vetëm për t'u ushqyer, zakonisht përmes kanaleve të kanalizimeve dhe kanalizimeve.

Çfarë sëmundjesh mund të transmetojnë minjtë?

Infektimi i minjve është një gjë serioze dhe një kërcënim për shëndetin. Këta brejtës mund të transmetojnë sëmundje të ndryshme. Më të njohurit janë:

 • Leptospiroza
 • Hantavirus
 • Tifusi i murinës
 • Salmoneloza
 • Murtajabubônica

Si të shpëtojmë nga minjtë: lista e produkteve dhe materialeve të përshtatshme

Shikoni disa produkte dhe materiale që mund të përdorni për të eliminuar minjtë në shtëpinë tuaj:

 • Kurthe miu
 • Kreme dhe rodenticide – këtu nevojitet një paralajmërim në lidhje me rrezikun e helmimit të kafshëve shtëpiake dhe njerëzve, veçanërisht fëmijëve.
 • Fasule të papërpunuara dhe pluhur çokollate
 • <5 5>Vaj esencial menteje
 • Dorëza mbrojtëse
 • Pambuk
 • Zbardhues, për pastrimin e zonës

Si të shpëtojmë nga minjtë: hap hap pas hapi

Për të eliminuar minjtë nga shtëpia juaj, një parim vlen për të gjitha situatat: duhet të njihni zakonet e brejtësve dhe të veproni në vendet ku ata kalojnë.

Nëse është infektimi i minjve në tavan, në kuzhinë, në dollap, në kopsht ose në oborrin e shtëpisë, mund të përdorni teknika të ngjashme.

Një masë paraprake e rëndësishme është të shmangni helmet nëse keni fëmijë të vegjël ose kafshë shtëpiake, për shkak të rreziku i helmimit. Në të njëjtën mënyrë, mos vendosni helme me ushqimin që konsumon familja juaj.

Përveç kësaj, nëse përdorni kurthe apo karrema helmues, mbajini kafshët tuaja gjatë natës, në mënyrë që të mos lëndohen apo ekspozohen ndaj helmit. .

Një këshill tjetër themelore për shëndetin e familjes suaj është të dezinfektoni me zbardhues vendet ku gjeni urinën e minjve. Klikoni këtu për të hyrë në tutorialin tonë.

Shiko gjithashtu: Si të pastroni në mënyrë të sigurt një ekran TV

Më në fund, një këshillë: në varësi tëintensiteti i infektimit, alternativa më e mirë mund të jetë të kërkoni ndihmë profesionale. Ka disa kompani që punojnë për të eliminuar brejtësit dhe dëmtuesit e tjerë nga shtëpitë.

Shikoni, më poshtë, mënyrën hap pas hapi për të hequr qafe minjtë në mënyra të ndryshme.

Si të hiqni qafe minjtë duke përdorur kurthe dhe kurthe

 • Blini kurthe dhe kurthe miu nga dyqanet e pajisjeve dhe furnizimeve të fermave.
 • Natën, vendosni një karrem, si p.sh. një copë djathë ose bukë, në çdo kurth për miu.
 • Krijoni kurthët e miut me kujdes që të mos aktivizoni mekanizmin e tyre dhe vendosini në vende ku priren të shfaqen minjtë.
 • Të nesërmen, kontrolloni kurthët për të parë nëse ka brejtësit janë kapur. Përsëriteni operacionin çdo natë, derisa minjtë të ndalojnë së shfaquri.

Si të shpëtoni nga minjtë duke përdorur karrem dhe rodenticide

 • Sigurohuni që produkti që zgjidhni të jetë i sigurt për përdorim në shtëpi.
 • Lexoni me kujdes udhëzimet për përdorim.
 • Para se të përdorni produktet, vishni doreza mbrojtëse.
 • Përhapeni produktin në sasinë e rekomanduar në udhëzime, në vendet ku minjtë enden ose pranë folesë.
 • Në ditët në vijim, kushtojini vëmendje mjedisit për të kontrolluar për minj të ngordhur.

Si të shpëtojmë nga minjtë duke përdorur të papërpunuara dhe fasulet e çokollatës

Fasulet e papërpunuara kanë veti që mund të vrasin minjtë në rreth tre ditë. Problemi është… minjtë refuzojnë të hanë fasulegrurë të papërpunuar. Por, nëse e grini dhe e përzieni me qumësht çokollatë, bëhet një rodenticid efikas. Shikoni recetën:

 • Përzieni 200 g fasule të papërpunuara në një blender derisa të ketë konsistencën e miellit.
 • Përzieni këtë pluhur me 200 g pluhur çokollate

Natën, vendosni grumbuj të përzierjes në vendet ku zakonisht shkojnë minjtë.

Si të shpëtoni nga minjtë me vaj esencial nenexhik

Aroma e vajit esencial të nenexhikut është e neveritshme tek njerëzit, minjtë. Ju mund ta përdorni këtë për të trembur brejtësit.

Lutini pambuku me vaj mente dhe lërini në zonat e infektuara. Zbuloni se ku ndodhen foletë dhe vendosni tufa të lagura me këtë vaj afër.

6 këshilla për të shmangur infektimin e minjve në shtëpi

Po aq e rëndësishme sa luftimi i minjve që janë tashmë në shtëpinë tuaj është parandalimi i tyre nga shtëpia juaj është një mjedis tërheqës dhe lehtësisht i aksesueshëm për ta. Shiko këshilla për të parandaluar shfaqjen e minjve përsëri:

Shiko gjithashtu: Si të hiqni qafe buburrecat: hiqni qafe përgjithmonë

1. Vendosni mbeturinat në kosha të mbuluar mirë, mundësisht të vendosura jashtë shtëpisë.

2. Ruani ushqimin në frigorifer ose në kavanoza të mbuluara mirë.

3. Ndërprerja e aksesit të minjve në ujë gjithashtu i pengon ata të vendosen në shtëpinë tuaj. Mbani rezervuarët e ujit të mbuluar fort, mos e lini ujë në kova gjatë natës dhe lëreni sediljen e tualetit të ulur.

4. Instaloni ekranet mbrojtëse në kanalizime.

5. Mbuloni vrimat dhe të çarat nëmure, tavane, dysheme, mure.

6. Mos lini mbeturina apo mbeturina të grumbulluara në oborr.

Babburet janë gjithashtu shumë të bezdisshëm, apo jo? Zbuloni se si t'i shpëtoni prej tyre duke klikuar këtu !
James Jennings
James Jennings
Jeremy Cruz është një autor, ekspert dhe entuziast i njohur i cili ia ka kushtuar karrierën e tij artit të pastrimit. Me një pasion të pamohueshëm për hapësirat pa njolla, Jeremy është bërë një burim i shkëlqyeshëm për këshilla pastrimi, mësime dhe mashtrime të jetës. Nëpërmjet blogut të tij, ai synon të thjeshtojë procesin e pastrimit dhe të fuqizojë individët që t'i transformojnë shtëpitë e tyre në strehë me gaz. Duke u mbështetur nga përvoja dhe njohuritë e tij të gjera, Jeremy ndan këshilla praktike për pastrimin, organizimin dhe krijimin e rutinave efikase të pastrimit. Ekspertiza e tij shtrihet gjithashtu në zgjidhjet e pastrimit miqësore me mjedisin, duke u ofruar lexuesve alternativa të qëndrueshme që i japin përparësi pastërtisë dhe ruajtjes së mjedisit. Krahas artikujve të tij informues, Jeremy ofron përmbajtje tërheqëse që eksploron rëndësinë e mbajtjes së një mjedisi të pastër dhe ndikimin pozitiv që mund të ketë në mirëqenien e përgjithshme. Nëpërmjet rrëfimit të tij të rrëfyer dhe anekdotave të ngjashme, ai lidhet me lexuesit në një nivel personal, duke e bërë pastrimin një përvojë të këndshme dhe shpërblyese. Me një komunitet në rritje të frymëzuar nga njohuritë e tij, Jeremy Cruz vazhdon të jetë një zë i besuar në botën e pastrimit, transformimit të shtëpive dhe jetës, një postim në blog në të njëjtën kohë.